ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΙΠΑΕ

Σκοπιμότητα – Στόχοι

Σκοπιμότητα – Στόχοι

Η σκοπιμότητα λειτουργίας του Π.Μ.Σ. προκύπτει από το γεγονός ότι σήμερα η ταχύτητα εξέλιξης των τεχνικών, της τεχνολογίας και του οικονομικού περιβάλλοντος μεταβάλλει συνεχώς τους τρόπους που ο μελετητής, ο επιβλέπων και ο κατασκευαστής οφείλουν να διαχειρίζονται τα ζητήματα τόσο του κτισμένου, όσο και του ανοικτού χώρου στις πόλεις και στις μικρότερες οικιστικές περιοχές. Μια μεταπτυχιακού επιπέδου εκπαίδευση υψηλής στάθμης και ταυτόχρονα ανοικτή στις προκλήσεις της εποχής, εφοδιάζει το μηχανικό με τις απαιτούμενες γνώσεις που αφορούν στην σύλληψη, τεκμηρίωση, υλοποίηση και διαχείριση των απαιτούμενων επεμβάσεων τόσο στη μονάδα (κτίριο) όσο και μεγαλύτερων αστικών χώρων (γειτονιά, οικοδομικό τετράγωνο, συνοικία κ.λπ.).

Όλα τα προσφερόμενα μαθήματα, που αποτελούν φυσική συνέχεια του προγράμματος προπτυχιακών σπουδών του Τμήματος, διατηρώντας την εκπαιδευτική αυτονομία τους, αναπτύσσονται σ’ αυτό το κοινό πλαίσιο, συμβάλλοντας στον εμπλουτισμό των εννοιολογικών και τεχνολογικών εργαλείων μιας συστηματικής νοηματοδότησης του συγκεκριμένου Π.Μ.Σ. Τα μαθήματα (υποχρεωτικά και κατ’ επιλογή) οργανώνονται με στόχο την συστηματική προσέγγιση δύο επί μέρους ειδικεύσεων/ κατευθύνσεων Α1. Ενισχύσεων – Επανάχρησης Κτιρίων και Α2. Πληροφοριών Γης και Αστικών Αναπλάσεων. Το Α’ εξάμηνο εστιάζει περισσότερο σε θεωρητικές προσεγγίσεις στην τεκμηρίωση, παθολογία και διαχείριση υφισταμένων κτιρίων και αστικών συνόλων, ενώ το Β’ εξάμηνο σε εφαρμοσμένες έρευνες και μελέτες στα αντίστοιχα πεδία. Στο Γ’ εξάμηνο εκπονείται μεταπτυχιακή εργασία, που στηρίζεται σε πρωτογενή και δευτερογενή έρευνα των φοιτητών με στοιχεία πρωτοτυπίας.

Στόχοι του προγράμματος είναι:

(α) Η περαιτέρω προαγωγή της γνώσης, η ανάπτυξη της έρευνας και των τεχνών, καθώς και η ικανοποίηση των εκπαιδευτικών, ερευνητικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και αναπτυξιακών αναγκών της χώρας.

(β) Η παρουσίαση υπαρχόντων και νέων υλικών, μεθόδων και τεχνολογιών για την εύρεση ολοκληρωμένων λύσεων σε υπάρχουσες και πληγείσες κατασκευές και σε ευρύτερα αστικά σύνολα.

(γ) Η υψηλού επιπέδου εξειδίκευση των πτυχιούχων σε θεωρητικές και εφαρμοσμένες περιοχές συγκεκριμένων γνωστικών κλάδων, ειδικές θεματικές ενότητες ή επιμέρους κλάδους των γνωστικών αντικειμένων του πρώτου κύκλου σπουδών των οικείων Τμημάτων.